Вітамін Р (рутин): користь, властивості і вплив

Вітамін Р або рутин був відкритий в 1936 році в дослідницькій лабораторії і вперше виділений з лимонів і паприки. На відкриття цієї речовини, що об'єднує групу активних сполук під загальною назвою флавоноїди, американського біохіміка Альберта Сент-Дьордь, уродженця Угорщини, підштовхнув ряд подій. Зокрема, вчений виявив, що вітамін С не виліковує геморагічний діатез і цингу у піддослідних морських свинок. Новий вітамін був названий permeability від слова проникність, що повністю його характеризує.

Назвати вітамін Р рутинному не зовсім правильно, тому що ця речовина - лише маленька частина від загального вмісту 150 елементів під загальною назвою флавоноїди. У поняття вітамін Р входять ескулін, гесперидин, катехін, антоціан і ще 146 активних речовин. Вітамін Р частково замінює потребу людини у вітаміні С і тому отримав додаткову назву С2. Крім того обидва вітаміну підсилюють дію один одного і проявляють ще більшу антиоксидантну активність.

Організм людини не виробляє вітамін Р, а наявність даної речовини дуже важливо для підтримки здоров'я. Регулярне вживання продуктів, багатих змістом флавоноїдів, допомагає підвищити міцність капілярів, зробити їх еластичними і нормалізувати стан при підвищеному серцевому ритмі, стрибкоподібному кров'яному тиску, знизити надмірне внутрішньоочний тиск. Також даний вітамін сприяє утворенню жовчі, регулює роботу надниркових, має сечогінну властивість. Здатність вітаміну Р стримувати надмірну вироблення серотоніну і гістаміну широко використовується як знеболююче і протинабрякову засіб. Вітамін, що отримується з різних джерел, може надавати різну дію на організм, наприклад катехін, один з 150 елементів, який виходить із зеленого чаю, у всьому світі визнано найефективнішим антиоксидантом натурального походження. Прибираючи негативний вплив вільних радикалів, допомагає відновлювати імунітет, продовжувати молодість, захищаючи клітини від старіння, знищити в організмі віруси і бактерії.

Отримати вітамін Р можна з жовтих цитрусових плодів, з гречки, абрикосів, шипшини, ожини, чорноплідної горобини, петрушки, черешні, пива, вина, чаю, кави, паприки. Також вітамін виробляється, фармацевтичною промисловістю у складі полівітамінних комплексів або у чистому вигляді.

При нестачі в організмі вітаміну Р виникає слабкість, швидка стомлюваність, з'являється підвищена крихкість судин і капілярів, що кровоточать ясна, болі в ногах, в плечах, схильність до простудних і інфекційних захворювань, загальне зниження імунітету, підвищений тиск, млявість, аритмії і т.д . Ознаки надлишку вітаміну в літературі не описані.


Джерело: www.justlady.ru


Інші матеріали:
5 порад гінеколога на кожен день Виходимо зі стресу без медикаментів Аборт і його наслідки Захворювання ясен і вагітність Винотерапія - користь вина