Дієта мимоволі - харчова алергія

За даними лікарських досліджень, від різних видів алергії страждають близько 70% населення земної кулі. І рік від року ця кількість збільшується за принципом котиться снігової кулі: у виникненні алергії вирішальну роль відіграє спадковий фактор. Харчова алергія - одна з найбільш неприємних і небезпечних. Її підступність полягає в тому, що реакція на певні продукти може довгий час маскуватися під загальні захворювання і вимотувати організм. І навіть у тому випадку, якщо алерген однозначно визначено, алергіку доводиться з потроєною увагою ставитися до свого столу, щоб уникнути сумних наслідків. Що змушує імунну систему ополчатися такі безневинні і корисні продукти, як молоко, риба, горіхи? Чи можна вилікуватися від алергії? Як запобігти її виникнення у дітей? Розповідає жіночий журнал JustLady.

Харчова алергія

Чужого нам не треба

Діагноз «алергія», в перекладі з грецького означає «реакція на чуже», вперше був поставлений педіатром з Відня К. Фон Піркетом на початку минулого століття. Австрійський лікар висунув здогад, що погіршення стану його пацієнтів відбувається після їх контакту з пилом, пилком рослин, деякими видами їжі. Дослідження підтвердили його правоту.

Сьогодні вченим достеменно відомо, як виникають алергічні реакції: в їх основі лежить «помилковий» відповідь імунітету на вживання деяких видів їжі, а точніше, що містяться в них білків. Організм здорової людини залишається «байдужим», коли в кровотік потрапляють антигени різних засвоюваних продуктів. А тіло алергіка чомусь сприймає деякі з них як загрозу кшталт вірусу або бактерії, і включає захист, виробляючи антитіла - імуноглобуліни E. Ця гіперчутливість призводить до різних наслідків: від легкого нежитю або свербежу до небезпечного для життя анафілактичного шоку.

Проте лікарі до цих пір не знають точно, чому люди хворіють на алергію. Відомо, що спадковий фактор відіграє тут не останню роль: у батьків-алергіків великий шанс провести на світло дитину, що реагує на певні види речовин, однак імовірність не стопроцентна. Але, на жаль, очевидна інша закономірність: якщо людина страждає одним видом алергії, ймовірність, що згодом у нього розвинеться реакція на щось ще, дуже велика.

Зла полуниця, добрий кабачок

На думку дослідників, виникнення харчової алергії у дитини провокує незбалансоване харчування матері під час вагітності: зловживання солодощами, фастфудом, горіхами або просто занадто посилене «налеганіе» на якийсь один продукт, а також вживання медикаментів. Те, що раніше називали діатезом і вважали типовою дитячої хворобою, при якій треба мазати дитя цинковою маззю і їздити на море, зараз називається атопічним дерматитом - визначено, що це одна з найбільш ранніх алергічних реакцій. При атопічних станах допомагають не притирання і не морська вода, а правильна організація харчування малюка в перші роки життя: годування материнським молоком щонайменше до шести місяців і подальше обережне і повільне знайомство зі світом «великої їжі» дозволяє в більшості випадків «навчити» юний організм правильно реагувати на підозрілі білки, і вже до дитячого саду малюк може сміливо харчуватися із загального столу без ризику покритися висипом.

Але трапляється так, що харчова алергія не залишає людину в дитинстві і стає його супутником на довгі роки, або несподівано виникає в більш зрілому віці. Реакція проявляється у вигляді уражень шкіри, набряків, порушень роботи шлунково-кишкового тракту, органів дихання і навіть ... постійних депресіях і занепаду сил. Організм, прийнявши білок-алерген за небезпечного ворога, бореться за здоров'я, як Дон Кіхот з вітряками, тому що здоров'ю насправді нічого не загрожує, окрім старанності його захисника. Уникнути цього можна одним способом - виключивши подразник-алерген з раціону. А для цього його потрібно визначити.

Харчова алергія в принципі може виникнути на абсолютно будь-яку їжу. Однак традиційно виділяються три групи харчових продуктів, що розрізняються за ступенем алергенність. Найбільш високою активністю володіють коров'яче молоко, куряче яйце, риба, цитрусові, горіхи, полуниця, малина, ананаси, шоколад, гірчиця, помідори, пшениця, арахіс і так далі. Більше 90% випадків харчової алергії пов'язані з продуктами саме цього типу. Середній ступінь небезпеки представляють персики, абрикоси, червона смородина, журавлина, індичка, кролик, гречка, кукурудза. Вкрай низький ризик виникнення алергії при вживанні в їжу кабачків, бананів, мигдалю, ріпи, конини, чорносливу, листового салату. Нерідко реакцію викликають не власне продукти, а різні харчові добавки, барвники, емульгатори. Харчова алергія проявляється щоразу після вживання алергену в їжу, і сила реакції залежить від концентрації антитіл у крові.

Як правило, алергік знає, на який продукт його організм реагує болісно. Це знання має без перебільшення життєву цінність: крайній випадок прояв алергічної реакції - так званий анафілактичний шок, в результаті якого відбувається набряк легенів, здатний привести до швидкої, але болісної смерті. Обізнане алергік уникає вживання алергену і уважно читає інформацію на упаковці, купуючи щось у магазині. Однак він завжди змушений покладатися на чесність виробників і постійно ризикує вжити алерген випадково - наприклад, в ресторані, коли кухар для різноманітності додасть невелика кількість не зазначеного в складі томата в блюдо страждає від алергії на помідори. Особливо вразливими виявляються люди, що реагують на алерген в малих дозах - часто вони змушені повністю відмовитися від готових продуктів, щоб врятувати собі життя, оскільки далеко не всі виробники беруть на себе працю вказати, що в їжі міститься молочний порошок або частки арахісу. Сьогодні на російському ринку з'являються спеціальні лінії продуктів харчування для страждаючих гіперчутливістю, проте їх асортимент відносно бідний.

У деяких випадках, коли харчова алергія розвинулася раптово, буває досить важко зрозуміти, на що відбувається реакція. Найбільш поширеним діагностичним методом залишаються шкірні проби - на шкірі пацієнта робляться пронумеровані надрізи, в які вводиться невелика кількість основних алергенів. У тому випадку, якщо людина чутливий до будь-якого з них, протягом півгодини відповідний надріз запалюється. Незважаючи на мінуси цього способу (можливе ускладнення, низька інформативність шкірних проб у дітей, обмеженість кількості вводяться алергенів), він залишається досить популярним. Інший варіант - проведення оцінки рівня специфічних імуноглобулінів, наявність яких доводить алергічне ураження. Але, як і шкірні проби, ці розрахунки базуються на обмеженій кількості алергенів. В останні роки багато алергіків звертаються до діагностичних можливостей альтернативної медицини, зокрема, біорезонансного методу і гомеопатії, проте офіційні джерела утримуються від оцінки цих способів.

Різноманітність на службі здоров'я

Харчову алергію слід відрізняти від харчової непереносимості. Для того, щоб розділити ці два дійсно схожих на перший погляд поняття, алергію, що виникає через імунологічних атак організму на білок, що міститься в продукті харчування, називають «істинної алергією». У непереносимості інші причини - як правило, у страждаючих нею з яких-небудь причин порушено ферментообразованія, і організм просто не в змозі переварити і засвоїти певну речовину. Найчастіше плутанина виникає з коров'ячим молоком: реакцією на нього може бути як алергія (імунний захист організму від молочного білка), так і непереносимість (відсутність або низька вироблення ферменту, який відповідає за розщеплення лактози, молочного цукру). Харчова непереносимість зустрічається набагато частіше, ніж алергія - відомо, що з числа звернулися до лікаря з алергічними симптомами 65% стали жертвою неправдивої алергічної реакції, і тільки 35% дійсно страждають від плутанини з імуноглобулінами. У ряді випадків проблеми з харчовою непереносимістю виявляються оборотними і тимчасовими, іноді їх можна вирішити за допомогою прийому спеціальних препаратів, що допомагають організму засвоїти те, з чим він не в змозі впоратися самостійно. Крім того, як правило, при непереносимості не потрібно повністю відмовлятися від не товаришують з шлунково-кишковим трактом продукту: досить приймати його в їжу невеликими порціями.

Але і при істинній і при помилковій харчової алергії доводиться бути постійно напоготові і стежити за збалансованістю свого харчування. Особливо актуальним це питання залишається для тих, у кого виникають складнощі з вживанням яєць, молочних і м'ясних продуктів, яким важко знайти адекватну заміну. В особливо складних випадках має сенс звернутися до фахівця для складання дієти, здатної покрити потреби людини в поживних речовинах, вітамінах та мікроелементах.

На жаль, повністю вилікуватися від істинної харчової алергії неможливо, але можна постаратися мінімізувати ризик її появи. Для профілактики виникнення новоявлених алергічних реакції і виявлення можливих існуючих, західні алергологи рекомендують дотримуватися принципу ротаційної дієти, головний принцип якої полягає в тому, що не слід вживати один і той же продукт частіше, ніж раз на чотири дні. Для вегетаріанців цей цикл повинен бути ще коротше і складати всього два дні.


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
Причини безпліддя у жінок Запалення яєчників: проблема з великими наслідками Інвестиції в посмішку. Естетична стоматологія Чому небезпечний свинячий грип? Гепатит C