Вітаміни на сторожі вашого здоров'я

Ми з дитинства знаємо про користь вітамінів, і всіляко прагнемо наповнити ними свій організм - і для збереження молодості і краси, і для гідного опору вірусам і мікробам. Але якщо ви хочете досягти максимального ефекту від вживання вітамінів, необхідно знати, в яких фруктах і овочах вони містяться, якими корисними властивостями володіють, і як їх краще вживати і зберігати - адже часом через неправильне приготування велика частина що містяться в їжі вітамінів безповоротно руйнується .

Експерти жіночого журналу ресничка діляться деякими рецептами, особливо актуальними напередодні зимового сезону.

Завжди готуй!

Щоб наситити організм вітамінами, мало їсти фрукти і овочі в необхідній кількості - треба робити це вчасно, і не забувати про їх правильному приготуванні.

• Не вживайте фрукти як десерт: опинившись у шлунку з іншою їжею, вони миттєво починають бродити. Свіжі фрукти потрібно їсти не раніше ніж через дві години після обіду.

• Якщо хочете схуднути, їжте зелені яблука чи ківі за півгодини до сніданку. А звичну чашку чаю або кави замініть склянкою свіжовичавленого соку.

• Страви з сирих овочів краще солити і заправляти соусами безпосередньо перед подачею на стіл - інакше овочі завчасно почнуть виділяти соки, і вітаміни будуть окислюватися під дією кисню.

• Будь-яка теплова обробка руйнує вітаміни. Але чим більше ви наріжете фрукти та овочі, тим більше вітамінів в них збережеться. Очищайте їх безпосередньо перед приготуванням. Починайте варити не в холодною, а в киплячій воді і не залишайте готові продукти у відварі.

• Обов'язково вживайте щоденно хоча б одну ложку рослинного масла, краще оливкового. По-перше, для засвоєння жиророзчинних вітамінів масло просто необхідно. А по-друге, в ньому містяться вітаміни для росту волосся , що дозволяють вашому волоссю зберігати блиск і шовковистість.

Зберегти і примножити

Запастися вітамінами можна і про запас, що з успіхом практикували наші прабабусі в селах. Тільки робити це правильно. Багато хто помилково вважають, що при консервації всі корисні властивості пропадають. Навпаки, в деяких випадках кінцевий продукт корисніше початкового. Наприклад, квашена капуста, мочені яблука, протерті з цукром чорна смородина і горобина, сушені ягоди шипшини стануть для вас безцінним джерелом вітаміну С і допоможуть зміцнити імунітет в темну пору року.

Як же зберегти смак і аромат ягід, фруктів і овочів?

• У протертих з цукром ягодах, звичайно, більше вітамінів, ніж у варенні. Достатньо покласти 200-300 г цукру на кілограм ягід, потримати банку в каструлі з киплячою водою і закрити кришкою консервної.

• Якщо ви взимку хочете насолоджуватися свіжим смаком, фрукти і овочі краще всього заморозити: добре промити, потім просушити, розкласти по пакетиках - і в морозилку. Не можна мити заморожені продукти і розморожувати їх у воді: пропадуть вітаміни і мікроелементи.

• Журавлину, брусницю та морошку можна зберігати в квашене вигляді, заливши холодним маринадом: літр води прокип'ятити з дрібкою лимонної кислоти, перцем, гвоздикою і трьома столовими ложками цукру.

• Сушіння - ще один спосіб запасти на зиму ягоди і фрукти. Їх розкладають на сітці, під нею розстеляють суху тканину, яку час від часу міняють. Сушити слід в теплому, добре провітрюваному приміщенні (наприклад, на дачній горищі або веранді), але не на сонці.


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
Як лікувати запори Заколисує в машині, в літаку, в транспорті? Молочниця у жінок: симптоми, лікування молочниці Генітальний герпес у жінок, симптоми і лікування Ендометріоз: симптоми і лікування