Вагітність і харчування: акцент на «правильні» продукти

Перший триместр - це самий важливий і відповідальний період для жінки і плоду, під час якого визначається благополучний результат всієї вагітності, формується організм маленького чоловічка і закладаються основи його здоров'я. І багато в чому благополуччя плода залежить від повноцінної і збалансованої дієти з достатньою кількістю білків, вітамінів і мінералів.

Саме тому вагітність - найбільш відповідний час прийти до здорового і правильного раціону.
Здорове харчування - це набагато більше, ніж баланс жирів, білків і вуглеводів, ще важливіше - правильно підібрати джерела поживних речовин.

Жири. Обмежте або повністю виключіть з раціону маргарин, сало, вершкове масло, блюда, приготовані у фритюрі. Альтернативні джерела жирів - оливкова і гарбузове масло, жирні сорти морської риби, масло волоського горіха. Всі вони багаті поліненасиченими жирними кислотами, вітамінами, макро і мікроелементами, які так важливі для здоров'я мами і малюка.

Вуглеводи. Продукти зі знаком «мінус» - цукор, свіжий білий хліб і булки, випічка, картопля, банани, цукерки, вуглеводи з них швидко засвоюються, але не можуть служити «довгостроковим» джерелом енергії, швидко відкладаючись у вигляді жирових відкладень. Тому акцент варто зробити на коричневому рисі, хлібі зерновому, макаронах з твердих сортів пшениці, кашах, меді, свіжих і сушених фрукта, овочах. Ще одна перевага багатих клітковиною зернових, овочів і фруктів - з їх допомогою можна поліпшити перистальтику кишечника, яка часто спостерігається після того, як календар вагітності досягне другого триместру.

Білки. Це - основний «будівельний матеріал» для організму малюка, тому важливо, щоб їх набір був повноцінним і різноманітним. Перегляньте свій раціон, віддавши перевагу м'ясу курчати, індички, нежирної телятини, рибі, курячим і перепелиним яйцям, м'ясу лосося, сиру і молока. Відмовтеся від жирної свинини і баранини, субпродуктів, особливо легкого і нирок, ретельно варите або смажте річкову рибу, в якій можуть бути паразити.

Вітаміни. Їжте свіжі листові овочі - брокколі, щавель, спаржу, селеру, петрушку, салат-латук, вони багаті вітамінами групи В і, особливо, фолієвою кислотою, яка життєво важлива для плода. Саме вона забезпечує правильне формування ембріона, тому вже на ранніх термінах - третя і четверта тиждень вагітності - обов'язково включайте її в свій раціон. Серед інших природних джерел вітамінів - морква, абрикоси, гарбуз, диня, авокадо, сливи, яблука. Віддавайте перевагу фруктам і овочам з яскравим забарвленням, намагайтеся звести до мінімуму їх термічну обробку і не очищайте шкірку - так ви збережете від 60 до 90% вітамінів, які так потрібні зростаючого організму малюка.


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
Ефірні масла: правильне використання. Зберігання ефірних масел Ефірне масло лаванди Весняні нездужання. Чим допомогти своєму організму на початку весни? Ефірне масло іланг-іланг Народні засоби від зубного болю