Приготування ефірних масел

Мистецтво ароматерапії відомо з давніх часів. Перші згадки про ароматних ефірах з'явилися в шумерської культури, слідом традицію використання пахощів підхопили єгиптяни. Індія і Близький Схід, прабатьки пряних спецій, навчилися за допомогою ароматів лікувати запальні недуги і психічні захворювання. Рожева вода, що містить ефірне масло пелюсток троянд, була еквівалентом грошової одиниці і високо цінувалася в стародавньому світі. У цій статті жіночий сайт JustLady розповість про способи приготування ефірних масел, які можна застосовувати в домашніх умовах.

Використання ароматичних олій допомагає стати жінці красивою і бажаною, вирішити багато проблем зі здоров'ям. Ефірні олії є повністю натуральними, це дійсно природна косметика, що не використовує консерванти і штучні добавки. Приготування ефірних масел відбувається таким чином, що дозволяє зберегти всі корисні компоненти і забезпечує їх сприйняття організмом на природному рівні.

Хімічні речовини ефірного масла, потрапляючи в організм, стимулюють вироблення певних гормонів, змушують організм запустити програму самостійного зцілення. А летючі ароматичні речовини впливають на певні ділянки головного мозку, пов'язані з емоціями, знімають дратівливість, заспокоюють і викликають позитивну реакцію.

У деяких рослинах ефірні олії містяться в таких маленьких кількостях, що їх одержання має певні труднощі. Особливо багаті маслами рослини, ареал зростання яких знаходиться в жаркому кліматі. Ефірне масло може знаходитися в будь-якій частині рослини: в ворсинках листя, стеблі, пелюстках, волокнах кори і деревині. Незважаючи на назву, ефірні масла не мають у своєму складі жиру, в більшості випадків їх щільність менше, ніж щільність води. Приготування ефірних масел залежить від вихідного матеріалу, а вартість визначається їх якістю і відсотковим вмістом ароматичних складових. До того ж, багато видів рослин, цінних з точки зору виробництва, є рідкісними та охороняються, а виробники ароматичних масел зобов'язані виплачувати екологічний збір.

Кожна технологія приготування ефірних масел має свої особливості і секрети. Існує кілька способів, що дозволяють приготувати ароматний цінний продукт.

Анфлеражу

Технологія виробництва досить проста. Віск або тваринний жир наноситься на скляну пластину, на нього викладаються рівним шаром трави або пелюстки квітів. Зверху накривають аналогічним склом і всю конструкцію притискають вантажем. Заготівля коштує кілька днів, поки жир не просочиться ефірним маслом рослини. Потім віск або жир акуратно збирають і вийшла помаду нагрівають або змішують зі спиртом. В результаті хімічної реакції відбувається виділення чистого ефірного масла, яке потім використовується як основа в косметичній або харчової промисловості.

Спробуйте при приготуванні ефірних олій у домашніх умовах використовувати аналогічну рецептуру. Це можна зробити двома способами. При першому способі вам необхідно настояти пелюстки або листя рослин у спирті, потім розчин профільтрувати. Другий спосіб передбачає наполягання сировини в гарячому маслі. Для цього краще взяти рафінована, так як воно не має власного запаху. Потім отриманий розчин потрібно віджати і зберігати в темних флаконах в холодильнику. Чим довше ви будете наполягати вихідну сировину, тим більший запах буде мати ваше "домашнє" ефірне масло.

Дистиляція

Вважається самим економічним способом приготування ефірних масел. Одні рослини піддають цього процесу відразу після збору, інші попередньо підсушують. Сировина нагрівають на пару або поміщають в киплячу воду. Під впливом високої температури відбувається руйнування міжклітинних оболонок, і масло виходить назовні. Потім починається процес власне дистиляції. По спеціальному змійовику рідина, що містить ефірне масло, потрапляє у фільтри, де проходить поділ на воду і рослинну есенцію. У цьому процесі дуже важливо дотримуватися правильний температурний режим, тому що занадто велика температура може погіршити якість ефірного масла. До речі, такий спосіб можна використовувати для приготування ефірного масла в домашніх умовах, використовуючи конструкцію, зібрану за принципом "самогонного апарату". Вода, що бере участь в дистиляції, може використовуватися окремо, вона довго зберігає залишковий квітковий аромат.

Віджим

Такий спосіб приготування ефірних масел застосовують при обробці цитрусових плодів: апельсинів, мандаринів, бергамота і грейпфрута. Масло в прямому сенсі віджимають з шкірки смачних фруктів, використовуючи центрифуги. Раніше, до розвитку сучасних технологій, цей процес проходив вручну. Масло видавлювали, потім збирали губкою і вичавлювали зібрану рідину в ємність. Хочете зайнятися приготуванням ефірних масел в домашніх умовах? Сміливо використовуйте цей старовинний, але дуже ефективний спосіб.

Всі ароматичні масла діляться за часом видихання на сільнолетучіе, среднелетучіе і слаболетучіе. Запах першої групи масел зникає протягом доби, в неї входять евкаліпт, базилік, лимон, лайм і грейпфрут. Среднелетучіе масла зберігають аромат протягом 2-3 днів, вони тонізують і благотворно діють на процеси метаболізму (ромашка, лаванда, герань). Аромат слаболетучіх ефірних масел буде радувати не менше 7 днів, вони розслабляють і заспокоюють нервову систему (ладан, мирра, пачулі).


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
Тривала гикавка Ефірні масла при вагітності Кокосове масло Повна діагностика організму - попереджаємо хвороби Ефірне масло кедра