У яких продуктах міститься клітковина

Клітковина - це сплетіння рослинних харчових волокон. Клітковина дуже важлива для нашого організму. Зокрема, корисна для шлунково-кишкового тракту. Лікарі рекомендують при запорах вживати більше клітковини. Вона покращує моторику кишечника, виводить холестерин, шлаки і токсини з організму. Адже не дарма її називають "санітаром" кишечнику. Тим, хто хоче схуднути, особливо потрібна клітковина, тому що при вживанні вона створює відчуття ситості, і людина з'їдає меншу кількість їжі, що дуже важливо при схудненні. І навіть у профілактиці раку клітковина відіграє велику роль.

Клітковина міститься в свіжих овочах, зелені і фруктах. Особливо багато її в капусті всіх видів, редисці, моркви, грибах, спаржі, петрушці, яблуках, бананах, персиках, ананасах, винограді. При термічній обробці кількість харчових волокон значно знижується. Тому потрібно більше вживати овочів та фруктів у свіжому вигляді. А ще важливо не очищати фрукти і овочі від шкірки, наприклад, яблука, редис, огірки.
Також багато клітковини присутній в бобових культурах: квасолі, горосі, чечевиці, бобах, в соєвих продуктах.
У цільних необроблених злаках і крупах міститься клітковина. Включайте в свій щоденний раціон каші з цілісної крупи (вівсяної, гречаної), необробленого рису.

Якщо ви будете вживати сухофрукти (курагу, чорнослив, родзинки), то теж добре поповните свій організм клітковиною.

Міститься клітковина і в горіхах. Тому важливо якомога частіше в невеликій кількості вживати волоські горіхи, фундук, мигдаль. Наприклад, корисно на сніданок їсти кашу з додаванням сухофруктів і горіхів.

Вживайте не білий здобний хліб, а висівковий, з борошна грубого помелу, з різними насінням і злаками. Адже хліб ми їмо щодня, і це хороше джерело клітковини.

Також у магазинах продаються хлібці, до складу яких входять крупи та злаки. Хлібці бувають рисові, гречані, пшеничні, вівсяні. Вони теж містять велику кількість клітковини.

На полицях магазинів присутній величезний вибір мюслі - і з сухофруктами, і з насінням, і з горіхами.

Пшеничні, житні та рисові висівки є відмінним джерелом клітковини. Їх рекомендується вживати за 30 хвилин до їжі 2 рази на день по 1 чайній ложці, поступово збільшуючи до 1 столової ложки. Висівки можна придбати в аптеці.

Стало модно і корисно додавати в салати зі свіжих овочів і зелені насіння льону і гарбузове насіння, які дуже багаті клітковиною.

Обов'язково вживайте в їжу продукти, що містять клітковину, і ви уникнете багатьох захворювань.


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
Народні засоби від печії Як вибрати клініку для пологів Чому наше волосся січеться Вода з лимоном: рецепт схуднення Дієта від Аніти Цой