Як дозувати вітамін Е під час вагітності

Вітаміни - незамінні компоненти їжі, нестача або надлишок яких веде до хворобливих станів. Відомі водорозчинні (С і В) та жиророзчинні (A, E, D, К) вітаміни. Вітамін Е (токоферол) - в ряду найважливіших вітамінів. Він же - головний вітамін в раціоні майбутньої мами, тому що прямо впливає на розвиток плаценти і нормалізує багато процесів в організмі вагітної.

Особливо важливо регулярно вживати продукти, багаті токоферолом, при загрозі переривання вагітності, а також при перевтомі, неврастенії і підвищених фізичних навантаженнях жінок, що виношують дитину.

«Функціонал» вітаміну Е широкий: нормалізація циркуляції і згортання крові, попередження утворення тромбів, посилення регенерації тканин, прискорення загоєння ран, шрамів, зміцнення імунітету в цілому. Вітамін Е - помічник здоров'ю при лікуванні кістозно-фіброзною мастопатії, діабету, судом ніг (що нерідко трапляється з жінками, які чекають малюка). Цей вітамін здатний зміцнювати стінки капілярів (очних - в тому числі), підвищувати тонус м'язів, стимулювати засвоєння організмом заліза, що дуже важливо для профілактики анемії.

У дії вітаміну Е відзначені: високі антиоксидантні (протівоокислітельниє) властивості, здатність сповільнювати старіння клітин. Важливий факт: вживання вітаміну Е підвищує дію вітаміну А. Класична міра виміру вітаміну Е - МО. В 1 МО міститься 1 мг токоферолу ацетату. За добу в організм вагітної має надходити 15 мг - оптимальна доза. Особливо важлива ця норма при загрозі викидня, вимушеному перевтомі вагітної, її підвищених фізичних навантаженнях.

Джерела вітаміну Е - цілком доступні продукти: масло рослинне, бобові, злакові, горіхи, деякі фрукти і овочі. Дозувати вітамін Е можна, спираючись на середні показники його вмісту в тому чи іншому продукті. Багаті вітаміном Е наступні продукти: олія із зародків пшениці (180-250 мг в 100 г), масло обліпихи (168 мг в 100 г), соєва олія (101 мг в 100 г), кукурудзяна олія (100 мг в 100 г), бавовняне (81 мг в 100 г), соняшникова нерафінована (42 мг в 100 г), соняшникова рафінована (35 мг в 100 г). Вітамін Е є в насінні соняшнику, мигдалі, фундуку, волоських горіхах, сої, обліписі. Вміст вітаміну Е в зернових продуктах таке: горох - 4,5 мг в 100 г, пшениця - 3,87 мг на 100 г. З овочів у лідерах - салат (18,7 мг в 100 г), зелена капуста (5-9 , 1 мг в 100 г).

Є вітамін Е і в молочних, і м'ясних продуктах, і в рибі, але в дуже невеликих кількостях. Брак вітаміну Е (гіповітаміноз) вагітні можуть визначити за такими ознаками: розвиток м'язової дистрофії, стомлюваність, дратівливість, неуважність, в'ялість шкіри. Прийом гіпердози вітаміну небажаний: він може викликати підвищений тиск, алергію, розлади шлунково-кишкового тракту. Слід звернути увагу на те, що вітамін Е, «захований» в продуктах, не любить сонця - під його впливом він руйнується. Саме тому темне місце (холодильник, шафа) - обов'язкова умова зберігання продуктів, багатих вітаміном Е.


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
Ефірне масло мандарина Дієта на 10 днів Гінгівіт - все по хвороби ясен Ефірне масло мирри 90-денна дієта: що це?