Чим корисний гранат

У гранатового дерева особливий титул - «королівське». Гідне ім'я. Дерево немов бере із землі самі цілющі соки і народжує дивовижні - слідом за красивим червоним цвітінням - плоди. Втім, для лікувальних потреб використовуються майже всі частини рослини: і самі зерна-насіння, і перегородки всередині плоду (околоплодника), і шкірка, і гілки, і коріння. Гранат - лідер серед фруктів в своїй здатності очищати кров і підвищувати в ній рівень гемоглобіну.

Гранатовий сік цінувався завжди. Його загальнозміцнюючу дію випробувано багато разів-інтуїтивно в давнину і «по науці» сьогодні - і пояснюється наявністю в плодах граната лимонної кислоти, каротину, фосфору, кальцію, магнію, заліза, калію, натрію, вітамінів групи В, а також С і РР. Антиоксидантів в чудовому напої більше, ніж у зеленому чаї або вини. Його вживають при анемії, при гіпертонії і порушеннях кровообігу.

Ефективний гранат в лікуванні кашлю, застуди, малярії, цинги, хвороб печінки і нирок. Всі біологічно активні речовини цього дивного фрукта беруть участь у процесах обміну і синтезу білків в організмі, нормалізують обмін жирів і вуглеводів. Фолацин (фолієва кислота), пектинові, дубильні речовини (танін) надають лікувальну дію при захворюваннях органів травлення, при розладах кишечника (закріплює дію).

Якісні, зрілі гранати - досить великі і важкі для свого розміру (соковитий плід - важкий плід). Шкірочка у «здорового» граната повинна бути без вм'ятин, плям, вологи і виглядати досить тонкої (настільки, щоб видно було опуклості зерен). Яскравий малиново-червоний колір ядерець зовсім не обов'язковий як показник солодощі: є сорти, у яких стиглі і солодкі зерна - рожевого кольору.

Гранат і смачний як фрукт, і корисний як рослина з цілющими властивостями. Ось кілька прикладів практичного застосування граната-лікаря.

Розведеним соком граната лікують опіки. Спочатку змочують уражену поверхню, потім присипають сухим порошком, приготованим з перегородок, що оточують насіння граната. Утворюється захисна кірка, під якою загоєння опіку йде швидше.

При хронічному кашлі допомагає напій за таким рецептом. Залити 1 ст. ложку шкірки граната 1 склянкою окропу. Наполягати під кришкою до тих пір, поки вода не придбає рожевий колір. Пити по 1 склянці теплого настою в день.

Відвар з кори гранатового дерева - глистогінний засіб. Готується він так. У 2-х склянках води 30 хвилин прокип'ятіть 1 ч.л. подрібненої кори. Настоюйте 2 години. Дітям від 5 років і старше давайте розбавлений водою відвар до прийому їжі (до 1 столової ложки в 1 / 4 склянки теплої води). Для дорослих доза - в 2 рази більше.

Гранат, на жаль, корисний не всім. Його смачний кисло-солодкий сік у більшості клінічних випадків протипоказаний при гастриті з кислотністю шлункового соку вище норми, при виразковій хворобі шлунка. Небезпечна передозування компонентами настоїв, відварів з шкірки фрукта, кори і коренів дерева: інтоксикація призводить до судом, запаморочення, порушення зору, загальної слабкості, нудоти і блювоти. При вживанні граната як ліки порадьтеся з лікарем.


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
Як утримати вагу після дієти Дієта на зеленому чаї Акторська дієта без вина Дієта на кефірі, курці і яблуках Дієта доктора Борменталя