Вісім вітамінів, необхідних кожній жінці

Вітаміни - це особливі органічні речовини, необхідні людині для нормальної життєдіяльності. Велика частина вітамінів не синтезується в організмі. Вони надходять в організм з їжею і вітамінними добавками. При нестачі вітамінів неминучі хронічні захворювання і передчасне старіння. Тому жінкам, які бажають зберегти здоров'я і молодість, потрібно забезпечити організм регулярним і достатнім надходженням вітамінів. Особливо важливі такі вітаміни для жіночого здоров'я.

1. Вітамін Е

Один з кращих вітамінів для жінок, найголовніший антиоксидант. Він уповільнює старіння клітин, зміцнює кровоносні судини, перешкоджає утворенню тромбів, покращує стан волосся і шкіри. Міститься в рослинному маслі, листових овочах, спаржі, висівках, цілісних злаках, пророслої пшениці, зеленому горошку і брокколі.

2. Вітамін А / Ретинол

Необхідний для хорошого зору, здоров'я кісток і зубів, регенерації клітин і нормального функціонування імунної системи. У чистому вигляді великі кількості ретинолу містяться в риб'ячому жирі і печінки. Крім того, хорошими джерелами ретинолу є вершкове масло, жовтки яєць (особливо перепелиних), вершки і цільне молоко.

Вітамін А також може синтезуватися в організмі з бета-каротину, який є його попередником - провітаміном. Бета-каротин міститься в моркві, червоному болгарському перці, помідорах, шпинаті, броколі, гарбузі, грейпфруті, агрус, а також у багатьох інших фруктах і овочах.

3. Вітаміни групи В

Це цілий комплекс речовин, кожна з яких має власне біологічне значення. У натуральних продуктах вітаміни В завжди присутні разом. По-коплекс зміцнює нервову і серцево-судинну систему, регулює енергетичний обмін в клітинах. Природними джерелами вітамінів групи В є пивні дріжджі, сир, бобові, печінка, пророщена пшениця, гречка, кукурудза, бадилля ріпи, редису та моркви, шпинат, зелений лук, гарбуз, риба, сир і молоко.

Серед усіх вітамінів групи В окремо варто відзначити - вітамін В9, більш відомий, як фолієва кислота. Це один з найбільш потрібних вітамінів для жінок, які бажають народити здорових дітей. Регулярне надходження достатніх кількостей фолієвої кислоти необхідно не тільки під час вагітності, але і в період підготовки до зачаття.

4. Вітамін С / Аскорбінова кислота

Антиоксидант, зміцнює імунітет, сприяє кращому засвоєння вітаміну Е, зменшує проникність судин, а також бере участь у багатьох інших біохімічних процесах в організмі. Значні кількості аскорбінової кислоти містяться в цитрусових, шипшині, ківі, чорній смородині, помідорах, капусті, зеленій цибулі, щавлі, шпинаті і солодкому перці.

5. Вітамін D

Цей важливий вітамін для жінок сприяє засвоєнню кальцію і фосфору, тому він необхідний для здоров'я кісток і зубів. Крім того, він захищає від простуди і діабету, полегшує ПМС, регулює роботу серця і нервової системи. Вітамін D може синтезуватися в організмі в результаті перебування на сонці. Але його також можна отримати з їжею - молочними продуктами, яєчними жовтками, печінкою тріски і палтуса, риб'ячим жиром, петрушкою і грибами.

6. Вітамін До

Даний вітамін потрібен для засвоєння кальцію і нормального згортання крові. Запобігає деякі хвороби серця і легенів. Вітамін К існує в двох видах: вітамін К1 (міститься в деяких продуктах) і вітамін К2 (синтезується кишковими бактеріями). Здорові жінки, не страждають дисбактеріозом, зазвичай не відчувають нестачу вітаміну К, оскільки він в достатніх кількостях синтезується самим організмом. Природними джерелами цього вітаміну є зелені листові овочі, оливкова і соєва олія, молочні продукти, яйця, капуста, злаки, ківі, банани та авокадо.

7. Вітамін F / Омега-кислоти

Назва «Вітамін F» об'єднує комплекс незамінних жирних кислот: омега-3 і омега-6. Організм може перетворювати один вид омега-кислот в інший, але не здатний їх синтезувати з простих речовин. Омега-кислоти необхідні для нормального функціонування серцево-судинної системи. Крім того, вони борються із запальними процесами в організмі. Джерелами омега-кислот є багато рослинні масла (льняне, соняшникова, мигдальне, соєве і арахісове, а також масло зародків пшениці і волоського горіха), жирна морська риба, молюски.

8. Вітамін Р / Флавоноїди

Цей вітамін широко відомий як рутин, хоча дана група фенольних сполук об'єднує близько 150 речовин. Дія вітаміну Р багато в чому схоже з дією аскорбінової кислоти. Вітамін Р зберігає еластичність судин і попереджає виникнення склеротичних змін до них, регулює тиск, володіє антизапальними та протиалергічні властивості, а також оберігає від руйнування вітамін С. Джерелом флавоноїдів є біла внутрішня сторона шкірки лимонів і апельсинів, абрикоси, чорна смородина, гречка, капуста, виноград, томати, шипшина, зелений чай і чорниця.


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
Як побороти безсоння Причини, що заважають нам схуднути Інфрачервона сауна - чудо техніки і нове слово в тепловій терапії Деякі причини хронічної втоми Морквяна дієта