Небезпечне вегетаріанство

Все більше число людей намагаються звернутися до вегетаріанства - системі харчування, в основі якої лежить «зелень». Однак деякі до того часу вже мають стійкі смакові переваги і накопичені захворювання, при яких прийом певних продуктів вегетаріанської кухні протипоказаний.

Основні небезпеки вегетаріанства полягають в сирих овочах і фруктах, властивості яких можуть надавати певний негативний вплив на ослаблений орган або систему.

Для людей з вираженими проблемами травного тракту мало підходить сироїдіння - різновид вегетаріанства, коли в їжу вживається тільки сирі продукти. Груба клітковина фруктів і овочів подразнює слизову травного тракту. Таким же дією володіють кислі ягоди і фрукти.

• При гастриті з підвищеною секрецією шлункового соку, а також виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, вживання кавунів, винограду, слив, цитрусових принесе тільки неприємні відчуття. Такий же дискомфорт викличуть капуста, часник, сира морква, волоські горіхи, стручковий червоний перець, редька, цибуля та хрін.

• Проблеми з підшлунковою залозою можна посилити, приймаючи свіжовичавлені фруктові соки, а також цілісні апельсини і редьку.

• Серцево судинні захворювання можуть стати вираженими при вживанні ріпчастої цибулі, солоних огірків і щавлю. А якщо хвороби серця супроводжуються набряками і затримкою в організмі рідини, варто виключити з раціону кавун і виноград.

• Проблемна печінку «не зрадіє» ріпчастій цибулі, часнику, солоних огірків, редьці, хріну, щавлю і стручкового червоного перцю і цитрусових.

• При захворюваннях нирок не варто вживати часник, ріпчаста цибуля, солоні огірки, редьку, щавель і шпинат. При нирковій недостатності варто уникати вживання винограду.

Довгий час головним мінусом вегетаріанства вважався недолік білка, що міститься в рослинній їжі, кількість якого не здатне покрити енергетичні витрати людини. Проте цьому знайшлися спростування японських дослідників, які встановили, що для білкового рівноваги досить 50-54 гр. білка на добу (при необхідних 82-118 гр. залежно від ваги).

Черговий доказ небезпеки вегетаріанства був у дефіциті вітаміну В12 (необхідного для кровотворної системи), основним джерелом якого є м'ясо. Але і цей міф був розвіяний лабораторними дослідженнями крові вегетаріанців, у плазмі якої була така, ж концентрація вітаміну В12, а в деяких випадку навіть перевищувала норму.

Оскільки основною перешкодою вегетаріанства є сира, не завжди здатна до перетравлювання їжа, варто уникати продуктів, не рекомендованих при тих чи інших захворюваннях. А щоб знизити негативний вплив на організм, сирі продукти варто піддавати механічній і термічній обробці.


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
5 продуктів, які піднімають настрій 5 фактів про цільнозернових продуктах Чи потрібна тобі детокс-дієта? 6 способів збадьоритися Овочеві коктейлі для схуднення