5 фактів про цільнозернових продуктах

Термін «цільнозернові продукти» виник в останній чверті минулого століття. У цей час багато розвинених країн зіткнулися з проблемою швидкого зростання числа хворих серцево-судинними і раковими захворюваннями, а також діабет і ожиріння. Причиною цьому стало вживання зернових продуктів з очищеної борошна. З тих пір було проведено багато досліджень, що виявили виняткову користь для здоров'я продуктів з неочищеного зерна. Найважливіші висновки цих досліджень можна представити як 5 наступних фактів.

1. Цілісне зерно багато клітковиною, різноманітними вітамінами, мінералами і біологічно активними речовинами (фітонцидами, лігніном, поліненасиченими жирними кислотами та ін.) Цільнозернові продукти містять усі елементи зерна, тому корисні речовини зберігаються в них у повному обсязі. Те ж саме ніяк не можна сказати про борошно вищих сортів, з якої готується більшість зернових продуктів. Так як в процесі очищення зерна багато з містяться в ньому корисних речовин губляться повністю або їх кількість сильно скорочується. По суті, очищена борошно - це просто виділений із зерна крохмаль.

2. Регулярне вживання продуктів з цільного зерна сприяє схудненню. По-перше, вони менш калорійні, ніж зернові продукти з очищеної борошна. По-друге, вони містять складні вуглеводи, надовго зберігають відчуття ситості. Очищена борошно складається переважно з простих «швидких» вуглеводів, що викликають різкий підйом рівня цукру в крові. Повільне засвоєння складних вуглеводів гарантує стабільний рівень цукру, що знижує ризик виникнення діабету.

3. Продукти з цільного зерна ефективно борються з виникненням онкологічних захворювань. Даний ефект обумовлений наявністю в цілісному зерні великої кількості антиоксидантів, що захищають клітини від вільних радикалів. Особливо багато цільне зерно таким відомим антиоксидантом, як вітамін Е. Крім того, багато цільнозернові крупи містять ще один потужний антиоксидант - селен.

4. Цільнозернові продукти підтримують здоров'я серцево-судинної системи, тому що у них клітковина здатна запобігати відкладення на стінках судин холестеринових бляшок. Крім того, не останню роль відіграє профілактика діабету і ожиріння, які значно підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

5. Цілісне зерно є одним з кращих джерел вітамінів групи В, які необхідні для підтримки імунітету і здоров'я нервової системи, а також для збереження пружності та еластичності шкіри.


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
5 продуктів від пмс Пластика після схуднення Зміцнюємо імунітет восени 4 способи скоротити калорійність меню 5 продуктів, які піднімають настрій