Молоко: користь чи шкода?

Корисне чи шкідливе молоко? Чимало зламано списів на користь як одній, так і протилежної точки зору. Істина ж, як завжди, знаходиться десь посередині. Можливо, вона навіть не існує зовсім, так теж буває. Значить, пити чи не пити молоко, кожен вибирає сам.

Молоко - перша їжа всіх ссавців. Цей аргумент часто наводять прихильники того, що молоко все ж корисно, містить величезну кількість поживних речовин, мікро-і макроелементів. Але чи багато ви знаєте ссавців тварин, які, навіть ставши дорослими, продовжували б харчуватися молоком?

Абсолютний шкоду або незаперечна користь молочних продуктів представляються досить сумнівними. Тому давайте уявимо якісь ваги, на одну чашу яких покладемо позитивні для людського організму якості молока, на іншу - негативні.

Користь молока обумовлена ​​тим, що білки цього продукту містять практично всі незамінні для людини амінокислоти. Молочні білки засвоюються організмом на 96%, найбільш повноцінний серед жирів молочний жир - на 95%, молочний цукор - на 98%.

У молоці знаходяться ферменти і елементи, що беруть участь в безлічі метаболічних процесів. Також продукт багатий солями кальцію, фосфору.

Молоко - незамінний вид їжі для ослаблених людей, діабетиків, дітей, хворих на гастрит, туберкульозом, захворюваннями виводить системи та ШКТ. Воно здатне обволікати шлунок, знижуючи тим самим вплив на його стінки шлункового соку.

Тепер плавно переходимо до шкоди. Почати, мабуть, слід з того, що молока, як якогось універсального продукту, просто не існує. Молоко морського котика - їжа для його дитинчат і чиста отрута для мишей. Точно так само різниться своїм складом жіноче молоко і коров'яче.

Саме тому материнське молоко корисно для людини (у всякому разі, грудне), а от коров'яче ... Тут все спірно. Наприклад, коров'яче молоко містить казеїну в 300 разів більше, ніж жіноче.

Молоко засвоюється досить важко. Тому під час його перетравлення в травному тракті виникають бродильні процеси, наслідком яких, як відомо, є метеоризм, посилене розмноження патогенних мікроорганізмів.

Крім того, молоко може спровокувати алергічні реакції (напевно серед ваших знайомих знайдеться парочка людина з алергією на компоненти молока) і навіть аутоімунні прояви.

Існує думка, що пастеризоване коров'яче молоко порушує мікрофлору кишечника людини. Непастеризоване ж - відмінна живильне середовище для патогенних бактерій типу сальмонели, які з молоком ж потрапляють в тіло людини.

Людина, звичайно, може вживати коров'яче молоко і його похідні без шкоди для себе. Але не будь-хто. Не більше 100 мілілітрів молока в день можуть випивати лише ті, хто є власникам III (B) групи крові. Всім іншим продукт у чистому вигляді протипоказаний, та і його похідні (сир, сметана, йогурт) можуть бути рекомендовані в дуже поміркованих кількостях.

Власне, чаші наших ваг зрівнялися. Втім, всі аргументи «за» і «проти» молока представляються досить спірними. Тому пити чи не пити цей напій, приготований самою природою, кожен вирішує сам.


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
Як впоратися з нічними кошмарами Як контролювати апетит Подушка від безсоння Запахи впливають на сни Сонячне отруєння