Чим небезпечні і корисні соєві продукти

Хтось сприймає сою як шкідливу добавку в дешеві продукти, а хтось - як концентроване джерело білка і різних корисних речовин. У чому ж користь цієї їжі для нашого організму? І чи не ховається небезпека у вживанні продуктів з сої?

На основі соєвого білка (ізоляту) готують суміші для малюків, які страждають алергією на білки коров'ячого молока. Тільки під наглядом лікаря і не більше, ніж протягом 3-9 місяців годують дитину такими сумішами. У сої недостатньо жиру, який необхідний малюкам, тому повністю суміші не замінюють молоко.

Продукти із сої можуть негативно впливати на розвиток дитини. Наприклад, соєва молоко негативно позначається на фертильності хлопчиків. Спожите у великих кількостях в дитинстві, соєве молоко зменшує кількість тестостерону, надалі це позначається на здатності чоловіка до зачаття.

Застосовуються соєві продукти і при лікуванні ожиріння, але приготування їх повинно бути тільки у воді або на пару. Соя містить багато білка, який насичує організм і знижує необхідність в жирах, це і допомагає знизити вагу. У ній містяться різні вітаміни та мікроелементи.

Згідно з дослідженнями вчених, при вживанні в їжу соусу, отриманого з соєвих бобів, всього через кілька годин на 50% поліпшується циркуляція крові.

У соєвому борошні немає глютену, який протипоказаний при невиліковної целіакії.

Для літніх людей користь соєвих продуктів очевидна - вони добре засвоюються і є перешкодою для розвитку остеопорозу.

Люди, які мають порушений обмін сечової кислоти, не повинні їсти соєві продукти, тому що соя має особливість підвищувати в крові вміст цієї кислоти.

Згідно з дослідженнями японських учених, велике споживання соєвих продуктів веде до порушення роботи щитовидної залози і, як наслідок, провокує швидке збільшення ваги і підвищену стомлюваність. Відбувається це через те, що соя заважає йоду засвоюватися. Аналогічну дію на організм надають капуста, кедрові горіхи, арахіс і ріпа. Тому людям, що мають проблеми зі щитовидною залозою, слід обмежити кількість всіх цих продуктів у своєму раціоні.

Оброблені соєві білки засвоюються на 85-98%, в той час як м'ясні білки - на 60%, а рослинні - на 50-60%. Але, на відміну від м'яса, в сої не містяться пуринові основи, що провокують появу подагри, і холестерин, що викликає атеросклероз. При цьому соя є джерелом лецитину, що має властивість знижувати холестерин і цукор у крові, а також сприяє очищенню стінок судин і будівництва нервових тканин.

Соя містить різного роду фітоестрогени, що пригнічують появу і ріст клітин раку.

Не можна заміняти всі звичні продукти соєвими, організм буде недоотримувати багато речовини, необхідні для нормальної життєдіяльності. Соя має бути присутня у раціоні в якості корисної добавки, а не замінника продуктів.


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
Підводні камені народних рецептів Чайна колекція від застуди Чоловічий клімакс Як пережити спеку Як навчитися оргазму