Антиоксиданти в продуктах

Антиоксиданти можуть бути як природного, так і штучного походження. Ці речовини перешкоджають утворенню вільних радикалів в клітинах нашого організму. А останні. якщо є у великій кількості, то можуть викликати розвиток раку, серцево-судинних та інших захворювань.

Приблизно після 25 років у нашому організмі окислювальні процеси починають відбуватися більш інтенсивно, ніж до цього віку, і власних сил починає не вистачати, щоб впоратися з ними. В результаті шкіра потихеньку старіє, втрачає свою пружність, з'являються перші зморшки. Можуть заявити про себе та проблеми зі здоров'ям. Значною мірою в цьому винні вільні радикали, що утворюються в результаті окислення.

Щоб зменшити їх кількість і уповільнити процес старіння, потрібні антиоксиданти. Крім того, наявність антиоксидантів в організмі знижує ризик виникнення онкологічних та інших захворювань. Але, на жаль, погана навколишнє середовище, шкідливі звички та інші фактори зменшують вміст цих речовин.

Щоб збільшити концентрацію антиоксидантів в клітинах нашого організму, можна приймати спеціальні лікарські препарати, а можна просто переглянути свій раціон харчування, включивши в нього продукти, багаті даними корисними елементами.

Антиоксиданти містяться в багатьох фруктах, овочах, зелені. Рослини спеціально виробляють ці речовини, які служать їм надійним захистом від шкідливих факторів навколишнього середовища. Наприклад, якщо взяти фрукти і ягоди, то найбільше антиоксидантів виявлено в журавлині, чорниці, сливі. З овочів можна виділити квасоля, артишоки, чорні боби. Також є антиоксиданти у капусті, зокрема, багато їх у брюссельській та броколі, шпинаті, буряках, баклажані і в багатьох інших продуктах.

Високий вміст антиоксидантів виявлено в свіжовичавлених фруктових та ягідних соках, гранаті, цитрусових (особливо багато їх міститься в білих волокнах під шкіркою), винограді.

Прекрасним антиоксидантом є зелений чай. Крім того, що його вживання стримує розвиток шкідливих вільних радикалів, він сприяє ще нормалізації обмінних процесів, очищення від шлаків організму, зберігає молодість шкіри.

У помірних кількостях корисно вживати натуральні виноградні вина і коньяки. У вині є такі речовини, як поліфеноли, пектини, органічні кислоти, амінокислоти і багато інших. Завдяки їм поліпшується робота шлунково-кишкового тракту, знижується рівень холестерину. Крім того, вино має антистресову, протизапальну дію. Але, щоб хмільний напій приносив користь, а не шкоду, слід дотримуватися рекомендовану щоденну норму: від 50 до 150 мл.

Антиоксиданти виробляються також при вживанні продуктів, що містять вітаміни А, Е і С. У деяких зарубіжних країнах навіть стали випускати цукерки з цими речовинами, що володіють антіокислітельной активністю.

Роль антиоксидантів в житті людини важко переоцінити. Ці речовини допомагають нам підтримувати здоров'я на високому рівні і довше залишатися молодими і красивими.


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
5 фактів про фастфуді Методика швидкого сну. як мало спати і виспатися? Смійтеся від щирого серця - це корисно Тимчасові татуювання: красиво і шкідливо Секрети здорового сну