Упаковка продуктів харчування: харчовий поліетилен. Чи безпечний поліетилен. Поліетилен: як правильно зберігати продукти

Кілька десятиліть тому звичайні поліетиленові пакети без перебільшення були розкішшю. У ті часи господині, відправляючись за покупками в магазин, брали з собою об'ємисту господарську сумку, а в будь-якій жіночій сумочці завжди (про всяк випадок, раптом щось трапиться) лежало кілька згорнутих сітчастих «авосек» і поліетиленових пакетів, випрані і висушених будинку , причому використаних вже не один раз.

Купити кілька пакетів з ручками взагалі було великою удачею: в магазинах їх не давали покупцям безкоштовно, і частиною сервісу вони теж не були. Продавець завертав продукти в щільну сірий папір і подавав покупцеві - неси, як хочеш.

Сьогодні поліетиленова і пластикова упаковка так міцно увійшли в наше життя, що майже ніхто вже не пам'ятає, що колись було інакше. Молодь же взагалі не уявляє, як можна жити без таких зручних упаковок, як поліетилен, пластик і т.д. У супермаркетах і магазинах в ці матеріали упаковано все, починаючи від чіпсів та сухариків в блискучих пакетиках, і закінчуючи овочами, фруктами, рибою та м'ясом.


Чи безпечний поліетилен
Але наскільки безпечна така упаковка для продуктів харчування , а значить, і для нашого з вами здоров'я? Сьогодні це питання споживачі задають собі дедалі частіше, тим більше тоді, коли доводиться купувати вже готову упаковану їжу або напівфабрикати. Деякі види продуктів навіть рекомендується готувати або розігрівати, не виймаючи з упаковки: каші у пакетиках, супи та другі страви в багатошарових упаковках або стаканчиках з тонкого пінопласту.

Виробникам продуктів харчування дуже подобається такий вид упаковки, тому що продукти захищаються від зовнішніх впливів і мають товарний вигляд. Плівка зручна в застосуванні і дуже легка, не займає багато місця, а наносити на неї яскраву кольорову рекламу теж дуже просто. Можна легко позиціонувати свій товар, підкреслити його винятковість і зробити привабливим.

Проте яскраві написи і малюнки можуть нести в собі небезпеку, так як у фарбу, яка використовується для їх нанесення, часто додаються токсичні речовини, здатні проникнути в матеріал і вміст упаковки. Хімічний клей, який застосовується для склеювання швів, теж може проникати в упаковку і потрапляти в продукти харчування.

Одним з найбільш безпечних пластиків сьогодні називають поліетилен. Проте, якщо до його складу входять певні речовини - мономірні фталати, то він може бути небезпечний для здоров'я, зокрема, надавати токсичну дію на печінку. Містить поліетилен токсичні речовини чи ні, можна дізнатися тільки в умовах наукової лабораторії, змоделювавши певні умови. Проте сьогодні так перевіряється далеко не вся упаковка, і багато людей їдять продукти, не підозрюючи про те, що вони можуть бути небезпечні.

Звичайно, якщо такі продукти потрапляють на наш стіл зрідка, то нічого страшного не станеться. Але у великих містах люди щодня купують продукти харчування в поліетиленових та інших пластикових упаковках , і їх постійне споживання може стати однією з причин виникнення різних важких захворювань.

Вакуумний поліетилен
Вакуумний поліетилен , в який часто упаковані м'ясо і риба, овочі, сир та інші продукти, довше зберігає їх свіжість, але в безкисневому середовищі прекрасно розмножуються окремі види бактерій, що активізуються після того, як упаковка розкрита. А якщо ще і зберігати її відкритою в холодильнику якийсь час, то шанси отримати отруєння різко зростають. Що стосується гарних пакетиків, в які упаковані сухарики, чіпси і солодощі, то для їх скріплення часто використовується токсичний клей, що викликає онкологічні захворювання.

Використання упаковки
Як дізнатися, чи можна використовувати ту чи іншу упаковку, і які продукти купувати? Перш за все, слід пам'ятати, що поліетилен, призначений для інших цілей, для харчових продуктів використовувати не можна. Краще купувати поліетиленові пакети, на яких є позначка: «для харчових продуктів». Ті напівфабрикати та продукти, на упаковці яких зазначено, що їх можна поміщати в мікрохвильовку, слід розігрівати і готувати саме в режимі мікрохвиль, короткий час і під наглядом.

Каші в пакетиках
Каші та інші страви в пакетиках з плівки з високою температурою плавлення можна варити в киплячій воді, як і рекомендується, однак лікарі й дієтологи не радять часто харчуватися ними, тому що ризик все одно є.

Стаканчики, пакетики і контейнери для продуктів
Стаканчики, пакетики і контейнери для продуктів швидкого приготування часто проводяться з використанням полістиролу. Така упаковка, контактуючи з гарячою водою, виділяє токсини. Тому, хоча це і зручно, але краще не заливати окріп прямо в упаковку, а спочатку перекласти продукт в емальований або керамічний посуд.

Не слід піддавати продукти, призначені для приготування прямо в упаковці, сильної заморожування - так упаковка може втратити термостійкість.

Упаковка продуктів та холодильник
Багато людей думають, що в холодильнику можна зберігати в поліетилені будь-які продукти . Це далеко не так: продукти в поліетилені можна зберігати, але потрібно використовувати спеціальні пакети, стійкі до низьких температур. Звичайні поліетиленові пакети при низьких температурах можуть так само виділяти токсичні речовини, як і при нагріванні, але це відомо не всім. Якщо заморозити на зиму овочі або фрукти, навіть чисті і якісні, в такій упаковці, вона може стати причиною харчового отруєння.

Упаковуючи продукти в поліетилен для зберігання в холодильнику , потрібно спочатку охолодити пакети і самі продукти. Якщо цього не зробити, то всередині пакету відразу утворюється конденсат, і продукти, наприклад, овочі, швидше псуються. Огірки, помідори і перець у поліетилені зберігати взагалі не слід, а от салат і капуста добре переносять поліетилен, особливо якщо покласти всередину пакета шматочок цукру.

Поліетилен: як правильно зберігати продукти
Взагалі краще зберігати продукти в поліетиленових пакетах не просто в холодильнику, а в морозильній камері. Так упаковка збереже менше вологи, і продукти не будуть псуватися.

Ковбаси, сир і рибу не варто зберігати в поліетилені навіть протягом декількох днів. Буде правильніше загорнути в пергаментний папір, який зберігає смак і запах їжі, але не пропускає жир. Сир або сметану теж не можна зберігати у відкритій поліетиленовій упаковці, а треба перекладати в скляний або емальований ємність. Не зберігайте в пластикових ємностях кислі продукти.

При дотриманні хоча б цих правил, упаковка не принесе шкоди, а полегшить зберігання і використання продуктів харчування . Тим не менш, не варто використовувати таку упаковку дуже часто для зберігання або приготування їжі, якщо є інші можливості.

Якщо на пластиковій упаковці або пляшці є цифра «3», то це говорить про те, що вона містить токсичні речовини. На харчовому пластиці і поліетилені повинні бути літери РЕ (ПЕ). Одноразову упаковку або посуд можна використовувати, як випливає з її назви, тільки один раз.

Можна сказати, що думки фахівців з приводу пластикових і поліетиленових упаковок розділяються, як це часто буває. Такими упаковками люди користуються вже більше тридцяти років, і одні вчені вважають, що шкоди це не принесе, якщо не перевищувати допустимих норм, а інші радять пам'ятати, що будь-які хімікати руйнують організм, особливо якщо це відбувається поступово і непомітно...

Як би там не було, а висновки про вплив подібних пакувальних матеріалів на здоров'я людини можна буде зробити не раніше, ніж зміниться п'ять поколінь споживачів. Тому варто намагатися, якщо є така можливість, частіше купувати продукти у паперових, скляних і інших менш небезпечних упаковках - тим більше, що вчені вже працюють над створенням упаковки майбутнього - з біопластика.

загрузка...

Джерело: inmoment.ru


Інші матеріали:
Шкода від мобільних телефонів. Вплив стільникового (мобільного) телефону на здоров'я. Хвороби від мобільних телефонів. Як зменшити шкідливий вплив телефонів Як підвищити працездатність і розумову активність. Засоби і продукти, що підвищують працездатність: харчування для мозку Шкода і користь від куріння кальяну. Як правильно курити кальян. Кальян на воді, вині, горілці і молоці Домашні та народні засоби проти болю: як зняти біль у суглобах, у попереку. Лікування циститу, гастриту, цукрового діабету та виразки шлунка народними методами Для чого потрібні кімнатні квіти. Кімнатні рослини для здоров'я людини. Користь і властивості кімнатних рослин (квітів)