Правильне харчування: поради тибетської медицини

Згідно тибетській медицині, людини не варто розглядати як набір окремих органів, а варто бачити його цілісність. Тому дана наука підвищену увагу приділяє правильному харчуванню, яке, разом з правильною поведінкою, є основою профілактики всіх захворювань.

До питання правильного харчування лікарі тибетської медицини підходять дуже індивідуально. Які саме продукти для даної людини варто включити в основний раціон, а від яких краще відмовитися, вони визначають після детальної діагностики і визначення стилю життя, спадкової схильності та конституційного типу. Варто відзначити, що таких типів дана наука розрізняє шість - Вітер, Жовч і Слиз (ці чисті типи зустрічаються вкрай рідко), а також змішані типи Жовч-Вітер, Слиз-Вітер і Слиз-Жовч.

Проте щодо правильного харчування є й загальні рекомендації. Так, важливе значення для раціонального харчування відіграє час року. У зимовий період є потрібно багато, у літній - норму потрібно значно урізати, а у весняно-осінній період варто дотримуватися помірного харчування. Крім того, у зимовий період і при дощовій погоді варто віддавати перевагу зігріваючий харчування, влітку і в теплі сонячні осінні дні - властивості продуктів можуть бути нейтральні або охолоджуючі. Що стосується весни, то в цей період бажано вживати більш суху і грубу їжу, ніж в інші пори року.

За твердженням тибетської медицини, шкідливо не тільки об'їдатися, а й споживати недостатньо їжі, тому необхідно їсти в міру. Міра, як відомо, для кожного індивідуальна, однак вона повинна грунтуватися на наступних правилах. Якщо їжа легка - її можна їсти досхочу, якщо важка - її можна з'їсти вдвічі менше, ніж легкої.

Після того, як ви поїли, половина вашого шлунка повинна бути наповнена їжею, чверть - рідиною, а друга чверть - повинна бути порожньою. Крім того, не варто братися за їжу до тих пір, поки немає впевненості, що попередня трапеза вже переварилася. Не варто випускати з уваги, що не можна під час однієї трапези поєднувати несумісні продукти (до таких, наприклад, відносять поєднання риби і м'яса, свинини і гречаної каші, молока і фруктів).

Також варто вживати достатню кількість рідини, враховуючи при цьому свою конституцію, вік і спосіб життя. Однак необхідно враховувати, що за їжею не можна випивати більше подвійного обсягу з'їденої їжі. Холодними напоями (у тому числі і водою) не можна запивати їжу, в яку були додані жири тваринного походження.


Джерело: www.justlady.ru

Інші матеріали:
Як побороти негативний вплив погоди на здоров'я Правила відвідування парної Переїдання: як зберегти здоров'я в новорічні свята Правила здорового харчування по-індійськи Сон для молодої мами