Йога - меню для стрункості

Тибетська дієта допоможе тобі не тільки схуднути, але й гармонізувати внутрішній стан, позбутися апатії. До того ж, вживаючи правильну їжу, ти всього за місяць станеш на два розміри стрункіше

Пропонована нами тибетська дієта все ж адаптована під образ життя сучасної людини.
До кухні тибетських ченців застосовуються досить суворі вимоги і обмеження. Так, наприклад, на багато звичних для нас продукти накладається жорстке табу: тибетці не їдять багатьох фруктів, а також деяких морепродуктів.

Проте кожен, хто хоч раз пробував їжу тибетських ченців, напевно був захоплений прекрасним смаком страв, яких не знайти в жодному ресторані світу! Ніякого дива тут немає - секрет полягає в тому, що для пробудження душі і тіла буддійська кухня намагається розкрити істинний смак кожного дозволеного інгредієнта. Використовуються тільки натуральні спеції та приправи, яких більше 30 видів, починаючи зі звичною нам кориці і закінчуючи такою екзотикою, як грибний порошок, морські водорості і бобова пудра.

Але нехай це тебе не лякає: в рамках тибетської дієти не обов'язково досконально вивчати всі тонкощі і деталі буддійської кухні, яких насправді дуже багато - достатньо засвоїти основні правила і постулати.

Отже, виключаються всі види м'яса, а основний упор робиться на рослинну їжу. Втім, якщо ти не вегетаріанка, то вже через тиждень після закінчення дієти можеш знову вводити в свій раціон м'ясо. Помічено, що тибетські монахи досить рідко страждають розладами ШКТ, а також злоякісними пухлинами. Вся справа в тому, що приправлені спеціями овочі багаті клітковиною, яка подібно йоржик ніжно очищає стінки кишечника від шлаків, а також сприяє виведенню токсинів.

У салат можеш додавати спеції (куркуму, імбир, запашний перець, корінь), а ось сіллю не зловживай. Проте зовсім відмовлятися від неї не слід - натрій хлор необхідний для підтримки нормального обміну речовин. При всій різноманітності дозволених продуктів тибетська дієта низькокалорійна, тому відмінно підходить людям, які хочуть схуднути, залишаючись здоровими.
Також важливою складовою тибетської дієти є молоко.

Згідно з ученням аюрведи, молоко - це «милостивий» продукт, вживання якого заспокоює нервову систему, стабілізує психіку. Сучасні лікарі-дієтологи також вважають молоко найважливішим продуктом харчування. Протипоказанням для його вживання може бути тільки індивідуальна непереносимість. Для всіх інших людей цей продукт обов'язково повинен бути присутнім у раціоні.

Цінність молока полягає ще й у тому, що всі його компоненти ідеально збалансовані і знаходяться в легкозасвоюваній і доступній формі. Пити його потрібно або рано вранці, або пізно ввечері, тому що молоко, випите днем, заважатиме травленню. Якщо ти не любиш чи погано переносиш коров'яче молоко, то просто знайди свою дозу. Так, наприклад, для кого-то добова норма - близько літра, а комусь достатньо однієї чайної ложки.

Якщо ж ти категорично не сприймаєш молоко, то можеш замінити його згущеним молоком або іншими молочними продуктами: йогуртом, кефіром. Буде краще, якщо ти приготуєш йогурт сама. Доведи молоко до кипіння і остуди до температури 40-45 градусів. Розлий його в півлітрові банки, додай в кожну по 2-4 ст. ложки покупного йогурту або кефіру для закваски і постав на ніч у тепле місце. На ранок йогурт готовий. Додай варення за смаком. Наступного разу для закваски можеш використовувати йогурт власного приготування.

Увага: схуднути швидко і відразу на кілька кілограмів навряд чи вийде. Найбільш ефективного та довготривалого результату можна добитися, поєднуючи дієту
з активними фізичними та дихальними вправами. Якщо ти закоренілий м'ясоїд, тобі буде складно повністю відмовитися від м'яса. Краще, якщо ти ще за тиждень до початку дієти зменшиш його споживання.

Що їсти

1-Й ДЕНЬ
Сніданок: стакан молока, кілька невеликих сухариків.
Обід: 150 г відвареної квасолі, 200 г салату з помідорів, болгарського перцю, ріпчастої цибулі, яблуко або апельсин.
Вечеря: 250 г нашаткованої білокачанної капусти, заправленої соком лимона, 150 г будь-яких свіжих фруктів, стакан мінеральної води (без газу).

2-Й ДЕНЬ
Сніданок: стакан мінеральної води (без газу), зелене яблуко.
Обід: 200 г нежирної відвареної риби, 200 г фруктового салату з яблук, груш, чорносливу або інших фруктів, апельсин.
Вечеря: 250 г тушкованих цукіні, 3 помідори, стакан томатного соку.

3-Й ДЕНЬ
Сніданок: 1 склянка
молока, 2 невеликих сухарика.
Обід: 200 г відварених бобів, 200 г салату з помідорів, ріпчастої цибулі, свіжих огірків і зубчики часнику.
Вечеря: 200 г відварної крупно натертого буряка, 2 яблука, апельсин, невеликий шматочок чорного хліба, помідор, склянку томатного соку (200 мл).

4-Й ДЕНЬ
Сніданок: стакан мінеральної
води (без газу), булочка.
Обід: 250 г відварної риби, 200 г салату з будь-яких овочів, склянка натурального яблучного соку (200 мл).
Вечеря: 200 г відвареної квасолі, 200 г сирої тертої моркви, заправленої рослинною олією, чашка чаю, сухар.

5-Й ДЕНЬ
Сніданок: стакан молока (200 мл), невелика булочка.
Обід: 200 г нашаткованої червонокачанної капусти, заправленої соком лимона, склянка йогурту, 2 яблука.
Вечеря: 200 г відварної риби, 200 г баклажанів, підсмажених на рослинній олії, шматочок чорного хліба, склянка
мінералки (без газу).

6-Й ДЕНЬ
Сніданок: стакан яблучного соку,
невеликий апельсин.
Обід: 200 г тертої моркви з оливковою олією, 200 г салату з помідорів і болгарського перцю, склянку мінералки.
Вечеря: 150 г сиру, 2 сухарика, 100 г полуниці, стакан молока.

7-Й ДЕНЬ
Сніданок: стакан молока, 2 сухарика.
Обід: 250 г відварної риби, 250 г
салату з білокачанної капусти, заправленої лимонним соком, склянка мінеральної води (без газу).
Вечеря: 200 г вареної квасолі, 100 г сиру, 250 г будь-яких фруктів.

Тибетці радять їсти повільно, добре розжовуючи їжу: «Тверду їжу потрібно пити,
а рідку жувати ». Тільки тоді всі її корисні властивості розкриються повною мірою.

За матеріалами журналу "Твоє здоров'я"


Джерело: edinstvennaya.ua

Інші матеріали:
Молоко і чай - не сумісні! Як правильно харчуватися в квітні Фарбування волосся шкодить печінці 3 основних міфи про сіль Генеральне прибирання організму