Зроби приємно своїй підшлунковій

Ми добре знаємо, як доставити собі гастрономічне задоволення. Але чи завжди це збігається з бажаннями підшлункової залози?

Підшлункова залоза може бути для нас прикладом скромності: вона так зачаїлася в районі лівого підребер'я внизу під шлунком, що до другої половини ХIX століття вчені навіть не підозрювали
про її існування. Дійсно, підшлункова має здатність «мовчати» до останнього, не подаючи жодних сигналів. Але коли ти відчуєш гострий біль, це значить, що мова йде не про початок, а про повному розквіті захворювання.

Руйнівні процеси в органі, який тривалий час піддавався «бомбардуванні» несприятливими факторами, можуть відбутися буквально в лічені години. Знаючи про «вибуховий» характер підшлункової залози, необхідно постійно дбати про її гарне самопочуття. Адже в цієї скромнци серйозні обов'язки, від виконання яких багато в чому залежить наше здоров'я і добре самопочуття.

На службі у двох панів

Підшлункова залоза бере участь відразу в двох життєво важливих функціях організму: травної та гормональної. Головка органу секретує і виділяє в дванадцятипалу кишку панкреатичний сік, що містить ферменти для перетравлення їжі. У кожного з ферментів свої обов'язки: амілаза, інвертаза і лактаза відповідають за розщеплення вуглеводів, ліпаза розщеплює жири, протеази - білки.

Тіло і хвіст підшлункової залози - це зовсім інше «держава», яке підпорядковується ендокринній системі і відповідає за вироблення найважливіших гормонів: інсуліну і глюкагону. Ці гормони-антагоністи регулюють рівень цукру в крові і беруть участь у вуглеводному обміні. Як же догодити трудівниці, яка виконує таку різнопланову роботу? Насправді зробити це не так
уже й складно: потрібно просто знати, від чого її поступливий характер може зіпсуватися.

Не дражни чорну пантеру

Гастроентерологи часто називають цей орган чорною пантерою. Дійсно, за формою підшлункова залоза чимось схожа на цього звіра, а її запалення (напад гострого панкреатиту) не менш неприємно, ніж зустріч з хижаком. Як правило, після рясної жирної їжі в лівому боці (або в центрі живота) виникає сильна біль. Проблема потребує серйозного лікування: за допомогою спеціально підібраної дієти і рослинних препаратів потрібно буде приборкувати вдачу розлюченого органу.

Неприємностей можна уникнути, якщо дотримуватися нескладних правил.
Їж невеликими порціями, не змішуючи в один прийом їжі велику кількість різних продуктів. Перемішавши білки, жири і вуглеводи, ти ставиш підшлункову залозу в скрутне становище: який фермент виробляти? Такий хаос у харчуванні з часом призведе до повної розбалансування органу, який, врешті-решт, взагалі відмовиться виробляти будь-які ферменти. Особливо слід уникати поєднання жирів і вуглеводів: тістечка з кремом, а також картопля або макаронні вироби із смаженим м'ясом можуть порадувати наші смакові рецептори, але ніяк не підшлункову залозу. Запам'ятай: чим простіше їжа, тим вона корисніша.

Не зловживай алкоголем, а також продуктами, що містять консерванти та барвники. Це газовані напої, продукти тривалого зберігання і т. д.

Продукти, що містять грубу клітковину, вживай помірно. Так, наприклад, що зберігалися всю зиму яблука, морква, буряк, капусту бажано гасити або запікати.

Періодично влаштовуй розвантажувальні дні. Якщо ти відчуваєш, що перевантажила шлунок - зроби гастрономічну паузу: кілька днів їж просту їжу. Наприклад, на обід овочевий суп зі сметаною, на вечерю сир з фруктами. Пам'ятай: тримати себе весь час в рамках суворої дієти складно: якщо що-небудь собі забороняти, можна зірватися, і тоді вже підшлункової не поздоровиться. Набагато ефективніше дозволяти собі все потроху, але періодично влаштовуючи розвантажувальні дні (особливо це актуально після свят з рясними застіллями).

Балуй підшлункову залозу продуктами, які їй до душі.

Її улюблені ласощі - чорниця в будь-якому вигляді: свіжа, заморожена, сушена. Ще підшлункова залоза любить шовковицю, а з напоїв її порадують настій шипшини, чай з кольором акації та софори, а також з коренем оману, лопуха, цикорію.

Навчися відпочивати!

Підшлункова залоза реагує на стреси і нервові навантаження. Її друга функція - вироблення інсуліну і глюкагону, гормонів, що відповідають за рівень глюкози в крові, багато в чому залежить від стану нашої нервової системи. Інсулін виводить глюкозу з крові і утилізує її в клітинних тканинах, а глюкагон розщеплює глікоген і звільняє глюкозу назад у кров. Завдяки цьому механізму регуляції кількість цукру в крові підтримується на постійному рівні: нормою вважається 3,5-5,5 ммоль / л. Стреси сприяють прискоренню процесу перетворення глікогену в глюкозу.
У людей, що постійно живуть у нервовому напруженні, вміст цукру в крові підвищений: воно може роками триматися на рівні 6-7 ммоль / л, поки підшлункова залоза не виснажиться.

Тоді виникає одне з найбільш поширених в наш час захворювань: цукровий діабет 2-го типу. Щоб твоє життя не стала занадто «солодкою», пам'ятай, що після будь-якого навантаження обов'язково потрібна розвантаження. Ти перенервувала, занадто напружено і багато працювала? Влаштуй собі справжній вихідний! Гарненько виспись і по-справжньому відпочинь: вирушай на природу, займися спортом. І ще, сідай за обідній стіл тільки в спокійному стані! Якщо під час їжі нервувати і переживати, то замість травних ферментів підшлункова залоза сконцентрується на виробленні гормонів. В результаті їжа не перетравиться, а рівень цукру в крові підвищиться.

Хто «проти», а хто «за» здоров'я?

Є речі, які вкрай шкідливі для підшлункової залози, але є і рятувальники, які допомагають їй бути в строю. Хто ж вони?

Зашкодити підшлункової може зловживання лікарськими препаратами. Особливо вона не любить парацетамолу - передозування цього жарознижуючого здатна викликати її запалення. Також вона відчуває дискомфорт при прийомі анальгіну, баралгина та інших подібних знеболюючих. Тому не варто хапатися за пігулки при найменшому нездужанні!

Серйозною підмогою для втомленого органу буде топінамбур. Навесні замість картоплі, який втратив багато корисних властивостей, постарайся ввести

в свій раціон земляну грушу: овоч містить інулін, сприяє утилізації глюкози. Вживання топінамбура - прекрасна профілактика захворювань підшлункової залози: цукрового діабету, панкреатиту.


Джерело: edinstvennaya.ua

Інші матеріали:
Повніють не від тістечок, а від ковбаси Жувальна гумка - винуватиця зморшок Їж... і худни Смачна цариця - сочевиця Плоский живіт: консультують гастроентеролог, тренер і психолог