Парова дієта: сама щадна

«Все життя на дієті? Це нестерпно! », - Скажеш ти. Як же підтримати себе у формі, та ще бути здоровою? Твій вибір - парова дієта

Парове харчування - найщадніше для ніжних органів травлення. Їжа, приготована в пароварці, рекомендована людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту: хронічним гастритом, холециститом, гастродуоденітом (захворюванням дванадцятипалої кишки), виразкову хворобу шлунка та ін

Не менш важлива парова кухня для серцево-судинної системи, адже при такому способі обробки їжі виключені підвищують рівень холестерину жирні, гострі і копчені страви. Парова дієта рекомендується також при порушенні обміну речовин, надмірній вазі (за рахунок невисокої калорійності), алергії та інших захворюваннях.

Ще одна важлива категорія людей, яким потрібна здорова і легко засвоюється їжа, - це вагітні жінки, діти, літні люди і всі ті, у кого організм часто піддається впливу різних несприятливих факторів. Особливо якщо навчання або робота пов'язана з перевантаженнями, частими стресами, постійним недосипанням, працею в нічну зміну. Коли організм працює з перевантаженнями, вони позначаються на стані нервової системи і рівні імунного захисту. У таких випадках варто перейти на більш раціональний режим харчування і, зокрема, частіше включати в раціон парові страви. Не можна забувати і про профілактику хвороб. Пар виключає використання жирних соусів, олії та смаження, тим самим оберігаючи нас від багатьох недуг.

А в чому користь?

При варінні і тушкуванні втрачається 25-50% корисних речовин: водорозчинні сполуки (деякі вітаміни і мікроелементи) переходять у відвар. Якщо надалі він не використовується в їжу, то корисні речовини, відповідно, пропадають. Але навіть якщо ти вживаєш, скажімо, бульйон, його біологічна цінність набагато нижче, ніж страви, приготованого при використанні пари. Це пояснюється тим, що багато цінні елементи, що переходять у воду, в розчиненому вигляді менш стабільні і швидше руйнуються. При смаженні і запіканні користь від продуктів знижується і додаються вреднейшие канцерогени. При паровому ж вплив втрачається всього лише 1-3% корисних речовин, оскільки це самий делікатний спосіб термообробки продуктів.

Полегшуємо собі життя

Сучасні моделі пароварок багатофункціональні, що дуже зручно. Наприклад, можна використовувати пароварку одночасно для розморожування продуктів, стерилізації дитячих пляшок або швидкого розігрівання їжі. За допомогою деяких з цих чудес техніки можна навіть консервувати продукти. Їжа в пароварці не підгорає, не «втікає» і не пересушується (якщо вода википає, то електричний прилад автоматично вимикається), тому не потрібно постійно перебувати на кухні під час готування. Досить завантажити продукти і виставити час приготування - все інше розумна машина зробить сама. У пароварці можна одночасно готувати кілька страв, при цьому використовуючи продукти, що вимагають різного часу теплової обробки. Те, що готується довго, слід помістити в нижню парову корзину, а те, що швидко - у верхню. І ще один важливий момент для зайнятих дам: пристрій легко мити, оскільки їжа, яка в ньому готується, практично не пристає до дна і стінок парових корзин.

У пароварці можна приготувати практично будь-які страви з м'яса, риби, морепродуктів, яєць, овочів, і круп. На пару виходять відмінні пельмені та вареники, запіканки, фруктові десерти і навіть торти. Існує всього декілька груп продуктів, які готувати на пару не слід: макаронні вироби (особливо з м'яких сортів пшениці), квасоля і горох (бобові вимагають багато води), певні види грибів (з них перед вживанням потрібно виварити токсичні розчинні речовини) і деякі субпродукти (нирки), які попередньо необхідно відварити у великій кількості води.


Джерело: edinstvennaya.ua

Інші матеріали:
Що люблять і не люблять твої нирки влітку Агрус - забуті ліки В'єтнамки руйнують зв'язки Запаморочилася голова: що це може бути? Що пити влітку: гід по сортам "мінералки"