Агрус - забуті ліки

Агрус можна сміливо назвати дачним доктором: жменю ягід на день поліпшує склад крові, попереджає атеросклероз, підвищує імунітет і допомагає при шлунково-кишкових розладах

Щасливе повернення
У монастирях і князівських садах агрус називали «Берсенєв», «Криж», «агрис», «Агрус». У 1701 році один з голландських живописців, побувавши в Москві, написав, що Берсенєв з повним правом можна вважати північним виноградом через широти розповсюдження і відмінного смаку. У ті далекі часи в багатьох поміщицьких і навіть селянських садибах нараховувалися тисячі кущів крижа. Урожай не тільки використовували як десерт, але і у величезних кількостях переробляли на високоякісні вина. І були вони, як стверджували гурмани, не гірше, а краще виноградних. Однак у перші роки минулого століття з-за океану прийшла напасть - американська борошниста роса: всього за п'ять років вразила вона крижовнікових сади більш ніж в 50 губерніях. Селекціонери успішно впоралися з проблемою: через кілька десятиліть були виведені сорти, стійкі до грибкових інфекцій. І агрус, потоптаний раніше з «колгоспних улюбленців», став поступово повертатися в радянські сади.

Він цього гідний!
Агрус, незаслужено забутий джерело мінералів і вітамінів - потужний конкурент сучасним вітамінним комплексам і енергетичних напоїв, адже в 100 г ягід міститься 200 мг калію, 75 мг фосфору, 30 мг кальцію і 0,5 мг заліза. За вмістом вітаміну С агрус значно перевершує вишню та малину, а за змістом заліза - яблука і сливу. І це дає право називати його солодким доктором.
Жодна садова культура не має такої різноманітності, як агрус. Його ягоди бувають білими, ясно-зеленими, зеленими, темно-зеленими, світло-червоними, темно-червоними, вишнево-червоними, майже чорними. Однак найбільш корисним прихильники народної медицини вважають зелений агрус. І нагадують, що краще їсти ягідки прямо з куща, не обриваючи «ніжки», адже в них сконцентрована левова частка корисних речовин.
Очистить і вилікує
Російський професор Л.І. Вігор рекомендує сік агрусу для лікування променевої хвороби, а пюре з ягоди - для профілактики гіпертонії, склерозу судин (закупорки судин тромбами) і інфарктів. Крім того, сама ягода і продукти з неї покращують згортання крові. Завдяки високому вмісту пектинів агрус має здатність зв'язувати в кишечнику важкі метали. Далі вони виводяться з організму. Це цілюща якість агрусу розповсюджується і на радіонукліди: стронцій і кобальт. Ось чому агрус і сік з нього особливо рекомендуються людям шкідливих професій і жителям Чорнобильської зони. При розладі шлунка застосовують квітки, ягоди і коріння рослини. При туберкульозі кавказька медицина рекомендує настій листя рослини.
Наші рецепти

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту як болезаспокійливий і послаблюючий засіб використовують відвар агрусу. Столову ложку плодів залити склянкою гарячої води, кип'ятити на слабкому вогні протягом 10 хвилин, охолодити, процідити, підсолодити медом або цукром. Пити по 4 склянки 4 рази на день. Увага: оскільки ягоди агрусу містять до 2% клітковини, вони протипоказані при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки в стадії загострення, а також при ентеритах і колітах зі схильністю до проносів.


Джерело: edinstvennaya.ua

Інші матеріали:
4 Продукти для твоєї краси Жінки не можуть контролювати відчуття голоду Домашні проблеми підвищують вагу жінок Біль у шиї пов'язана з тривогою і депресією Що люблять і не люблять твої нирки влітку